Soczewiaki nad Biebrzą - Biebrza24

Soczewiaki - co to jest?

Soczewiaki - staropolska potrawa regionalna, popularna na pograniczu polsko-litewskim. Jest to rodzaj kotlecików z ciasta ziemniaczanego, nadziewanych farszem z zielonej soczewicy, wymieszanym z podsmażaną cebulką oraz przyprawami. Soczewiaki to danie bezmięsne, które na pewno posmakuje również wegetarianom. Tego przysmaku z Podlasia możecie spróbować również nad Biebrzą u nas w Biebrza24.

 

Składniki:

 

Ciasto:

1 kg ziemniaków

sól

 mąka ziemniaczana

mąka pszenna

Farsz:

szklanka soczewicy

1 spora cebula

 sól

 pieprz

majeranek

kucharek

 

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki, wystudzić i przemielić przez praskę. Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną (ciasto musi mieć konsystencję jak na kluski śląskie lub kopytka).

Farsz:

Soczewicę namoczyć na noc. Następnie przemielić przez maszynkę. Na patelni podsmażyć cebulkę i dodać soczewicę (smażyć do miękkości soczewicy). Dodać sól, pieprz, majeranek i kucharek. Przestudzić farsz. Z ciasta formować kulki, rozgniatać je, do środka dodać farsz. Smażyć na gorącym oleju.