Soczewiaki - co to jest?
Soczewiaki - to staropolska potrawa regionalna, popularna na pograniczu polsko - litewskim. Jest to rodzaj kotlecików z ciasta ziemniaczanego, nadziewanych farszem z zielonej soczewicy, wymieszanym z podsmażaną cebulą oraz przyprawami. Można się również spotkać z soczewiakami w wersji mięsnej. Gdzie do farszu dodany będzie drobno pokrojony i podsmażony boczek. My soczewiaki serwujemy bez boczku jako danie bezmięsne, które pokochali nie tylko wegetarianie. Tego przysmaku z Podlasia możecie spróbować również w naszej kuchni znad Biebrzy.
Składniki:
Ciasto:
1 kg ziemniaków
sól
mąka ziemniaczana
mąka pszenna
Farsz:
szklanka soczewicy
1 spora cebula
sól
pieprz
majeranek
kucharek
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki, wystudzić i przemielić przez praskę. Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną (ciasto musi mieć konsystencję jak na kluski śląskie lub kopytka).
Farsz:
Soczewicę namoczyć na noc. Następnie przemielić przez maszynkę. Na patelni podsmażyć cebulkę i dodać soczewicę (smażyć do miękkości soczewicy). Dodać sól, pieprz, majeranek i kucharek. Przestudzić farsz. Z ciasta formować kulki, rozgniatać je, do środka dodać farsz. Smażyć na gorącym oleju.