Potrawy tradycyjne z przepisami z Podlasia.

Podlasie to region, gdzie na przestrzeni wieków ścierały się wpływy polskie, litewskie, białoruskie, ukraińskie i tatarskie. Ta wielokulturowa mozaika ma dziś swoje odzwierciedlenie w całym fascynującym folklorze kresowym. I z pewnością w nieodłącznym jego elemencie, jakim jest kuchnia. Bogactwo smaków, które uzyskane jest ze zdrowych, naturalnych, a przede wszystkim ogólnodostępnych składników, czyni ją wręcz genialną w swojej prostocie.

Kiszka ziemniaczana,
Babka ziemniaczana,
Kartacze i kołduny,
Soczewiaki,
Wędzone wyroby mięsne,
Sękacz,
Sery korycińskie,
Aromatyczne nalewki, bimbry czy piwa,
Sok z aronii.

To tylko zarys lokalnych specjałów dla turystycznych smakoszy.

Należy wspomnieć, że niekwestionowanym liderem kuchni podlaskiej jest ziemniak. To właśnie potrawy, w których jest on podstawowym składnikiem, stanowią kulinarną wizytówkę regionu. Babka ziemniaczana, kiszka, bliny a przede wszystkim kartacze to dania, których każdy turysta musi spróbować, odwiedzając Podlasie.

Bardzo ważnym elementem kuchni podlaskiej są sery korycińskie. Stanowią one lokalny przysmak, który przez stulecia znalazł sobie uznanie również w innych regionach kraju. Produkowane one są z mleka najwyższej jakości, bez stosowania polepszaczy, z najróżniejszymi dodatkami w postaci ziół oraz warzyw.

Sękacz - wyjątkowe, regionalne ciasto o cudownym smaku i oryginalnej formie wypieku. Jest bardzo pracochłonne, wymaga wielu godzin kręcenia, dużej cierpliwości, lecz efekt końcowy jest tego warty.

Zapraszamy w kulinarną podróż po ziemi podlaskiej i życzymy wielu smakowitych wrażeń.

Informacje praktyczne

Część z tych smakołyków dostępna jest u nas.
Niektóre z nich należy zamówić z wyprzedzeniem podczas pobytu u nas lub kilka dni przed przyjazdem.

Przepisy